HOME       CONCERTEN       VRIENDEN VAN CSM       CONTACT
Concert
< vorige next >
      Cappella Stella Maris slaat een nieuwe koers in met het zingen van oude renaissancenotatie. Deze biedt nieuwe uitdagingen t.o.v. gregoriaanse notatie. Hoewel ze veel gemeen heeft met de huidige notatie, zijn er een aantal belangrijke verschillen.

     De notatie is mensuraal (elke noot heeft een vaste tijdswaarde, in tegenstelling tot de recitatieve aard van gregoriaanse notatie) maar toch worden her en der nog ligaturen gebruikt die aan aparte regels zijn onderworpen. Dat maakt dat deze notatie duidelijk ontwikkeld is voor polyfone bezettingen. De zangpartijen werden uit praktische overwegingen echter niet verticaal uitgelijnd maar apart uitgeschreven: cantus of sopraan linksboven, tenor linksbeneden, altus rechtsboven en bassus linksbeneden.
Het was dus een kwestie van goed tellen en zeer goed luisteren naar elkaar. Ook op maatstrepen is het nog een kleine eeuw wachten.

     Vexilla Regis en Ave Verum Corpus zullen worden gezongen in oude notatie. Van Sicut cervus was er jammergenoeg geen originele versie beschikbaar!

Cantus: Mariella Anazco, Karin Angelucci
Altus: Sacha van Rooijen, Rebecca Ruiz Hoyo
Tenor: Michiel Thijssen, Harmen Huigens
Bassus: Henjo Schot

Artistieke leiding: Mikae Natsuyama.

Praktisch

Zondag 13 april 15h30
Johanneszaal, Willibrordushuis, Oude Molstraat 35 - Den Haag

Toegang: vrije bijdrage
Meer weten? Dat kan via cappellastellamaris@gmail.com of telefonisch, tel. 06/44124041.